
Odlingen av kryddväxten koriander väcker allt större intresse. I Åboland har odlingsarealen ökat kraftigt jämfört med i fjol. Fler nya odlare har valt att satsa på grödan samtidigt som redan etablerade korianderodlare utökat arealen.
Thomas Lindroth på Gundby gård i Kimito har fördubblat sin odling sedan starten för tre år sedan. Då var han bland de första på Kimitoön som började odla koriander.
I dag finns det omkring ett halvt dussin korianderodlare på ön. Odlingsarealen är 58 hektar, en ökning med 14 hektar sedan i fjol.
Lindroth har enbart positiva erfarenheter av att odla koriander. Han säger att det finns många fördelar med grödan.
– Produkten är efterfrågad och är lönsammare att odla än spannmål. Den har inga sjukdomar och växtperioden är lång, man sår tidigt och tröskar sent. Det gör att arbetstopparna under säsongen jämnas ut och man kan bruka större arealer med mindre maskiner. En fördel är också att man kan använda samma maskiner som vid sådd och skörd av spannmål, säger han.
Grödan har lång växtperiod
Lindroth tröskade de sista partierna av årets korianderskörd senaste veckoslut. Kryddväxten har en lång växtperiod, den sås i slutet av april och början av maj och skördas i september–oktober.
Hans korianderodlingar omfattar 20 hektar av gårdens 160 hektar stora åkerareal. Utöver koriander odlar han också råg, korn, vårvete och sockerbetor.
Ur ett ekonomiskt perspektiv skulle han gärna utöka arealen med koriander ytterligare ifall det vore möjligt. Men det går inte med tanke på växtföljden där situationen nu är utnyttjad till det maximala på odlingarna.
– I likhet med andra grödor lönar det sig inte att så koriander på samma ställe flera år i följd. Man behöver ha spannmål före och efter koriandern, säger han.
Lindroth har också sockerbetor i växtföljden och har märkt att koriander efter betor resulterar i onödigt mycket ogräs.
– Om det var det större ogrästrycket eller någon annan orsak är oklart men på en del av arealen misslyckades ogräsbekämpningen med dålig korianderskörd som följd, säger han.
Bortsett från detta är Lindroth nöjd med årets korianderskörd. För tredje året i rad fick han en god skörd från kryddväxten. Årets skördenivå steg till drygt 1.100 kg/ha.
– Man kan inte annat än vara nöjd. Koriandern har visat sig vara en lönsam satsning, säger Lindroth.

Slutprodukten exporteras till USA
Nu väntar han bara på att få leverera skörden till Caraway Finland senare i höst. Lindroth har odlingskontrakt med Närpesföretaget som tillverkar eterisk olja av korianderfröna.
Oljan går på export till USA där den används som ingrediens i läskedrycker och livsmedel, bland annat korv, samt i kosmetika.
Gundby gård är en av de finska gårdar som i fjol fick besök av representanter från Caraways amerikanska uppköpare. Amerikanerna ville veta hur de finska korianderodlingarna sköts.
– De var mycket nöjda med vad de såg, säger Lindroth.
Exporten till USA ger möjligheter till en växande marknad för korianderodlingen i landet.
– Det finns efterfrågan på produkten, säger odlingsrådgivare Matias Rönnqvist på Caraway.
Företaget ökar kapaciteten i tillverkningen av korianderolja för USA-marknaden. Och man har satsat målmedvetet på fler kontraktsodlare och en utökad odlingsareal.
I år har företaget slutit avtal med ett 40-tal nya odlare. Odlingsarealen har ökat från fjolårets 280 hektar till 700 hektar. Korianderodlingarna är koncentrerade till södra Finland, främst Nyland och Åboland.

Stor ökning i västra Åboland
Flera av de nya odlarna finns i västra Åboland, det vill säga Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö. I den här regionen har skördearealen ökat från 20 hektar i fjol till 280 hektar. Enbart i Pargas har antalet odlare ökat från några få i fjol till ett tiotal odlare i år.
Helena Fabritius, verksamhetsledare för SLC Åboland, är positivt överraskad över utvecklingen. Hon är speciellt glad över att odlarna i skärgården vågar pröva på något nytt.
– Koriander är en torktålig växt med djupgående rötter. Förhoppningsvis har den klarat sig bra i skärgården. Det ska bli intressant att höra odlarnas erfarenheter och se hurudana skördar man fått, säger hon.
Mikael Eklund i Pargas som odlar koriander för andra året är nöjd med årets skörd. Skördnivån blev normal.
Han har fördubblat odlingsarealen till 20 hektar och tänker odla koriander också nästa år.
– Nu när spannmålspriserna är låga känns det bra att testa på koriander. Det är också enkelt och förmånligt att odla koriander, säger Eklund.
Hos Caraway räknar man med att odlingsarealen i landet fortsätter att öka.
– Nästa år siktar vi på att arealen ökar till minst 1.000 hektar, säger Matias Rönnqvist.
TEXT: Jan-Ole Edberg
10. oktober, 2024
FOTO: Jan-Ole Edberg