top of page

Månadens rådgivare, Mats Norrholm

Dags för vår fjärde presentation av våra rådgivare. Näst ut är Mats, som varit med längst av oss alla.


Vem är du? Berätta om dig själv.


Jag är uppvuxen på liten gård i kustbyn Norrnäs i Närpes, där vi hade värphöns och odlade fodersäd. Efter ett år vid Korsholms lantbruksskolor studerade jag till agrolog vid Skuffis i Åbo, och ända sedan våren 1997 har jag jobbat vid Hushållningssällskapet. Jag bor en liten bit utanför Åbo centrum med min fru Misa, och till familjen hör också tre numera utflugna barn. Jag tror mig vara rätt så noggrann och tycker om att plocka med siffror och skapa ordning där det behövs, men trivs också bra med att jobba fysiskt emellanåt.


Vad är dina arbetsuppgifter?


Jag arbetar som ekonomirådgivare, men i praktiken går ungefär hälften av arbetstiden åt till annat än direkt rådgivningsarbete. Rådgivningen gäller främst planering av investeringar och generationsväxlingar, och jag hjälper också till med ansökningar om investerings- och startstöd. Efter att den finlandssvenska rådgivningens gemensamma bokföringsbyrå, Bokföringssällskapet i Finland, bildades har jag jobbat mera och mera med bokföring och skattefrågor, och jag sköter också en del av Hushållningssällskapets interna administration. Jag ansvarar också för insamlingen och sammanställning av material för den nationella lönsamhetsbokföringen på vårt område.


Vad är det bästa med ditt jobb?


Även om samma slags uppgifter återkommer med jämna mellanrum är jobbet självständigt och omväxlande, och jag lär mig fortfarande varje dag något nytt att förmedla vidare. Ingen gård eller företagare är den andra lik, och jag uppskattar att ha kontakt med många olika slags människor via jobbet.


Vad gör du helst på fritiden?


Mitt största fritidsintresse är musik i olika former, och jag tycker både om att själv sjunga i kör och att gå på olika konserter och njuta av andras musicerande. Teater och andra kulturupplevelser blir det också en del av, och gärna lite fotboll eller annan bänkidrott emellanåt. Jag kopplar gärna av med en bok, och då blir det oftast deckare. Under sommarhalvåret tillbringar vi en hel del tid i Närpes, där jag har tagit över hemgården tillsammans med min syster. Där har vi också möjlighet att vistas ”på villan” och leva skärgårdsliv.

Comments


bottom of page