top of page

Ta genast kontakt med sällskapen om du behöver hjälp med stödansökan!

Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Eller funderar du på kraven i villkorligheten eller stödvillkor för t.ex. miljöersättningen eller miljösystemets åtgärder? Då står sällskapens växtodlingsrådgivare gärna till tjänst.


I Åboland har SLC inga egna VIPU-ombud utan hänvisar medlemmarna att använda sig av Finska Hushållningssällskapets (FHS) rådgivares tjänster. FHS:s direktör Bjarne Westerlund uppmanar odlare som vill ha hjälp med ifyllandet att omgående vara i kontakt för att boka in uppgörandet av stödansökan.


– Ifyllande av stödansökningarna innebär en kraftig arbetstopp för rådgivarna nu i cirka en månad. För att allt ska löpa smidigt är det viktigt att boka tid för stödansökan redan nu i maj. En stor del av rådgivningen och ifyllandet av stödansökningarna kan göras på distans, men det är också möjligt att rådgivaren kommer ut till gården eller att kunden enligt överenskommelse kommer till FHS:s kontor i Åbo, eller till något av våra pop-up-kontor i Kimito eller Pargas, förklarar Westerlund.


Det är mycket som behöver beaktas så oberoende om man gör ansökan själv eller om man anlitar en rådgivare så gäller det nog att odlaren själv noggrant sätter sig in i stödvillkoren, framhåller Westerlund.


– Våra rådgivare ser till att din stödansökan blir komplett och korrekt, optimerad utifrån din gårds förutsättningar. En förutsättning är att rådgivaren av jordbrukaren har tilldelats VIPU-rättigheter med vilka stödansökan görs. Jordbrukaren ansvarar givetvis för att de uppgifter som uppgetts åt rådgivaren för stödansökan är riktiga.


TEXT: Landsbygdens Folk

15. maj, 2024
Comments


bottom of page