top of page

Isbränna hotar höstsådden på många håll men jordbrukare ger inte upp: ”Nu har vi chans att så andra grödor än spannmål”

Ombytligt väder skapar huvudbry för landets jordbruk då smältvatten samlas och fryser till is på åkrarna. På många håll i landet är höstsådden i fara vilket ökar kostnaderna.


Jordbrukaren Thomas Lindroth på Gundby gård i Kimitoön tittar ut över åkrarna med en bedrövlig min. På sina håll sticker höstsådden fram men mestadels är åkrarna is- och snötäckta då tjälen håller i sig på grund av vädret och vattnet som samlas på åkrarna inte kan rinna bort.


På Gundby gård i Kimitoöns kommun är en stor del av åkrarna ännu täckta av is och snö. Bild: Jesper Alm / Yle

– Här som vi nu står beräknar jag att det finns mellan fem och femton centimeter is, säger Lindroth. Det skulle inte vara något problem ifall våren skulle komma med en gång och vädret skulle bli varmare, men nu med milt väder på dagarna och minusgrader om nätterna så kan det hända att isbrännan tar höstsådden.

Lindroth beräknar att kring 30 procent av arealen hittills har gått förlorad.


För jordbrukaren Thomas Lindroth gäller det nu att parera så gott det går och exempelvis lägga om och så annat än spannmål. Bild: Jesper Alm / Yle

– Det betyder att jag har dubbla kostnader för en tredjedel av arealen och det säger sig självt att det inte blir något lysande av det här, säger Lindroth. Vi har dessutom nya krav på den areal som ska ha växttäcke vintertid vilket gjort att jag alltid har höstsådd som påverkas av väder och vind.


”Fina kilometerlånga skridskobanor i vinter”

Lantbrukaren Claus Blomberg har ännu inte hunnit beräkna hur mycket den senaste månadens milda väder påverkar skörden och höstsådden men troligtvis kommer det att synas i plånboken.


På många håll har vatten samlats på åkrarna och förorsakar skador då det fryser till is. Bild: Jesper Alm / Yle

– Vägtrummor och diken har frusit igen på grund av det vatten som samlats på åkrarna den senaste tiden och det börjar nog se dåligt ut för höstsådden, säger Blomberg. Jag har helt enkelt inte ännu hunnit ut och åtgärda problemen så jag kan inte säga exakt hur mycket som troligtvis går förlorat.

Den gångna vinter bjöd på snö och hård kyla också i södra Finland vilket enligt Blomberg inte är ett problem.


Jordbrukaren Claus Blomberg har ännu inte hunnit åtgärda alla problem men hoppas att läget ska bli bättre på sikt. Bild: Jesper Alm / Yle

– Men då det kommit kraftiga regn som samlat sig på åkrarna och som nu frusit till is och inte smälter på grund av skiftande temperaturer så blir det utmanande, säger Blomberg. Men åkrarna har bjudit på fina kilometerlånga skridskobanor i vinter så det är intressant.


Slutresultatet i egna händer

Väder och vind kan jordbrukarna inte rå på men då det blir utmanande kan man försöka göra det bästa av situationen.

– Vi kan ersätta höstsådden med vårsådd, säger Lindroth. Men då vi vet att priserna på spannmål är på väg ner på grund av överproduktion så har vi nu en lysande möjlighet att så andra växter än just den spannmål som isbrännan tar.


Just nu finns det fem till femton centimeter is på åkrarna på Gundby gård. Men i månadsskiftet april maj ska man nog lyckas komma ut och inleda vårskörden. Bild: Jesper Alm / Yle

Lindroth lyfter fram oljeväxter, kummin eller koriander som alternativa växter som man nu kan så för att dels minska överproduktionen och höja priserna som jordbrukarna får för sin skörd.

– Egentligen vad som helst annat än spannmål är nu att föredra, säger Lindroth. Vi har ännu möjlighet att påverka läget själv och kan påverka slutresultatet för årets skörd i egna händer.



Text och foto:

Jesper Alm/Yle

bottom of page