Mats Vesterlund i Nagu: ”Spannmålet ser bättre ut än på många år!”
- FHS
- 15 aug.
- 3 min läsning

På Mats Vesterlunds åkrar i Nagu ser sädesfälten finare ut än på länge. Den långsamma starten och hettan i juli har bidragit till en gynnsam mognad.
Mats Vesterlund är odlare i Nagu i Åbolands skärgård sedan många generationer tillbaka. I år odlar han 14 hektar havre, 10 hektar höstvete, 8 hektar koriander och 8 hektar vårvete, vilket är en genomsnittlig helhetsareal för ett skärgårdsjordbruk.
Då vi en julidag står vid åkerkanten verkar Vesterlund så nöjd en jordbrukare kan tillåta sig vara.
– Allting utom koriandern ser väldigt bra ut i år. Här i skärgården har vi haft mycket försommartorka under senaste år, och det är många år sedan växterna sett så här fina ut. Men det är ju inte tröskat ännu.
Tidigare under våren såg det inte lika lovande ut. Koriandern – en gröda som blir allt vanligare i skärgården – tog skada av den skorpa som de tidiga vårregnen förde med sig, och uppkomsten har varit ojämn. Även vårvetet såg inledningsvis dåligt ut.
– Jag funderade faktiskt på att så om, men det skulle nog inte ha varit lönsamt för nu ser det bättre ut än på länge. Regnen som kom senare mjukade upp marken, vilket underlättade situationen och gjorde att grödorna så småningom började komma upp.

Försommarkylan hjälpte till
Enligt Vesterlund medförde försommarkylan fördelaktiga omständigheter eftersom växterna fått utveckla sig i lugn och ro.
– Om det blir för varmt brådmognar grödorna. Nu skulle det förstås gärna få bli varmare eftersom växterna ändå måste få sin värmesumma för att mogna. Mindre regn och en temperatur på 20 grader skulle passa bra.
På grund av de i regel torrare försomrarna har höstvetet blivit allt vanligare i skärgården, och vanligtvis brukar Vesterlund så hälften av arealen i just denna gröda. De senaste åren har ändå isbrännan varit ett gissel, men i år undslapp han den.
– Förra hösten tog jag för första gången in höstvetesorten Pinja, trots att den sägs vara vinterömtålig. Odlingarna klarade sig ändå bra och ser väldigt fina ut. Jag skulle gärna ha lite längre ax, men vi får se vad skörden visar.
Hettan och åskvädren tar över
När jag återkommer till Vesterlund i början av augusti har skärgården i över tre veckors tid präglats av helt annorlunda väder – en påtaglig hetta som sedan övergått i åskväder och hårda regn. Hur ser det ut på åkrarna?
– Värmen har gjort att mognaden snabbats på, vilket är bra eftersom våren och försommaren var så kalla, säger Vesterlund.
Regnen utgör en större riskfaktor, inte minst då de varit väldigt intensiva. Vatten är alltid välkommet i varma förhållanden, men hårdare störtregn kunde i värsta fall medföra stora skador i höstvetet.
– För tillfället är det ändå ingen fara. Visst har regnen förorsakat fläckar av liggsäd i höstvetet och havren, men skördeutsikterna ser fortfarande riktigt bra ut.

Skärgården är unik och stundvis utmanande
Nagu och skärgården erbjuder många tilltalande och unika miljöer, men jordbruket här är inte alltid lätt. Små skiften och långa transportsträckor medför utmaningar, medan jordarterna kan variera kraftigt till och med inom samma skifte.
Tidigare var det vanligare med både djurhållning och nypotatis ute på öarna, men idag är det främst spannmål och vall som gäller.
Vesterlunds farföräldrar höll sig med djur, medan Vesterlund själv sysslar med både bryggbyggen, stuguthyrning och andra entreprenadtjänster.
Det råder dock ingen tvekan om var det verkliga intresset ligger.
– Jag är mångsysslare, men det är jord- och skogsbruket jag brinner för. Jag tror också att lönsamheten någon gång kommer att förbättras, för mat behöver vi alla. Om klimatet förändras så blir omständigheterna dessutom allt gynnsammare för oss i norr, även här i skärgården.
TEXT: Nicolas von Kraemer
15. augusti, 2025
FOTO: Nicolas von Kraemer




