top of page

Nu är de vita knölarna här igen – vädret har varit en utmaning för odlarna

ÅU / Tuuli Meriläinen 30.05.2024 19:34

Att odla tidig potatis är en vetenskap i sig, både vad gäller sättning och upptagning. Här på sandåkern med sydläge trivs potatisen. Pontus Franzén odlar bland annat sorten Timo som brukar bli klar till våravslutningen. Foto:Tuuli Meriläinen

På åkern med sandjord och sydläge på Lillandet i Nagu kör en röd traktor upp och ner längs de långa raderna med grön potatisblast och en stor mängd gula säckar står redan fyllda med de eftertraktade knölarna.


Pontus Franzén, som odlar tidig potatis på åtta hektar, berättar att arbetet med att lyfta den tidiga potatisen började på onsdagen. Vädret i år har varit frustrerande för odlarna eftersom våren i praktiken uteblev.


 – På grund av snön och regnet så kunde vi inte vänta på att åkrarna skulle torka upp. De dagar som det gick att sätta potatis så gjorde vi det.


Växlande väder en utmaning


Den första sättpotatisen fick Franzén i jorden i mars, ungefär vid påsk. Efter det fick skärgården ännu stora mängder snö.

 – Att det kommer snö är inte så farligt för potatisen så länge snön inte ligger kvar länge eftersom vi har täckt potatisen med både plast och fiberduk.


Pontus Franzén och Jennie Westerlund har intensiva arbetsveckor framför sig eftersom den tidiga potatisen börjar bli klar. Foto:Tuuli Meriläinen

Den sort han föredrar att odla först är Timo som tål att sättas i kall jord, men han har också en del Colomba, och före midsommar är sorten Siikli redo att lyftas.


Bevattning är ett måste


– De sista åren har den tidiga potatisen kommit lagom till skolavslutningen. I år är mängden av tre anledningar något mindre än normalt. Först var det för vått och kallt och sättningen blev väldigt utdragen. Sedan blev det egentligen för varmt för att potatisen ska växa optimalt och den tredje orsaken är torkan. Vi har konstbevattning på allt och utan den skulle odling som denna vara omöjlig.


Förra året vattnade odlarna främst för att skydda sig mot nattfrosten, i år är det torkan i maj som varit utmanande. Franzén lagrar vatten i ett antal grävda dammar, men i år var oturen framme och ett sprucket rör tömde en av dammarna helt.


För Pontus Franzén är den första tidiga potatisen av sorten Timo. Foto: Tuuli Meriläinen

Så länge säsongen med tidig potatis pågår har Franzén sex eller sju anställda, och familjen hjälper också till. Nästa vecka då skolornas lov inleds kommer det fler ungdomar från Nagu på sommarjobb. Vid midsommar brukar säsongen redan vara på slutrakan.

– Vi säljer en del potatis lokalt, bland annat i vår direktförsäljningsbod vid Skärgårdsvägen, men största delen går till partihandeln i Letala och Salo.


Hur tycker du att nypotatisen avnjuts bäst? 


– Nå, nog är det väl med potatissmör, senapssill och en kall öl.


Också på Mossala är säsongen inledd


På Mossala i Houtskär har säsongen för tidig potatis inletts samma dag som i Nagu. Stefan Karlgren som har stora odlingar säger att ett litet parti åkte i väg för försäljning igår onsdag och att volymerna kommer att öka kommande vecka.


Också Karlgren odlar Timo som första sort. Han håller med om att våren varit en utmaning med sina tvära kast med dimma, snö, regn och torka.

– Någon vår har det ju inte alls varit, säger Karlgren.

Antalet potatisknölar under varje planta är stort och säsongen kan därför enligt honom bli bra, men det kräver vatten.

 – Bristen på färskvatten börjar över lag vara ett problem i skärgården. Torkan påverkar hektarskörden, men regn skulle hjälpa upp läget.



Comments


bottom of page